Fredag 28 Juni

Värd för internationell musikkonferens i Stockholm

Internationell konferens:
“Nordic Early Music in a Global Context”

 

Stockholm 3-5 juni 2024

 

Ett hundratal deltagare från nära 20 länder besökte några av Stockholms vackraste platser under tre intensiva konferensdagar. Deltagarna var representanter för scenkonst, programverksamhet, utbildning, artistförmedling och forskning. Konferensen satte den nordiska musiktraditionen i fokus och arrangerades i anslutning till Stockholm Early Music Festival. Initiativtagare till värdskapet var Peter Pontvik, konstnärlig ledare för Early Music Sweden. Under konferensens sista afton närvarade kungaparet för att inviga festivalen.

 

Inom kort kan du se bilder här!

 

Om konferensen:

EARLY MUSIC SWEDEN stod tillsammans med NORDEM som värd för REMA 2024-konferensen “Nordic Early Music in a Global Context”. Evenemanget ägde rum hos EMS partnerlokaler i Stockholmsområdet, kopplade till musik- och kulturhistoria. 

 

Programmet inkluderade samarbeten med Drottningholms Slottsteater, Kungliga Musikaliska akademien, Svenska Akademien, Tessinska palatset/Länsstyrelsen i Stockholms län och Musikaliska.

 

Konferensens syfte var att belysa de nordiska tidiga musikens karaktär och betydelse, både historiskt och från ett samtida perspektiv, samt att förankra dem i en bredare europeisk kontext.

 

Genom konferensen har EARLY MUSIC SWEDEN kunnat bidra till att fördjupa och bredda kunskapen om den nordiska musikarvet på internationell nivå, stärka interaktionen mellan organisationer och individer och öka exponeringen av svensk och nordisk tidig musik på global nivå.

 

Konferensen representerade en viktig milstolpe genom att den skapade förutsättningar för närmare samarbete och förståelse mellan de nordiska och europeiska tidiga musikaktörerna. Programmet inkluderade föreläsningar, paneler och diskussioner om skapande och arv samt framträdanden och konserter av svenska och nordiska artister.

 

I MEDIA:

iMUSIK ARTIKEL: https://imusiken.se/2024/06/03/festival-aldrig-for-sent-for-tidig-musik/

EPOCH TIMES INTERVJU: https://www.epochtimes.se/tidig-musik-%E2%80%93-en-tidlos-och-universell-kraftkalla?source=externalNewsletter

 

KUNGAHUSET https://www.kungahuset.se/arkiv/nyheter/2024-06-05-kungaparet-vid-invigningen-av–stockholm-early-music-festival

 

GALA MAGASIN: https://galamagasin.se/kungaparet-vid-invigningen-av-stockholm-early-music-festival-2/